Włoska zupa minestrone
Lista składników:
-
-
1
ząbek czosnku
-
1
łyżka oliwy
-
180 g
marchwi
-
200 g
selera naciowego
-
70 g
pora
-
50 g
koncentratu pomidorowego
-
1 l
bulionu warzywnego
-
100 g
drobnego makaronu PKU
-
20 g
pietruszki
-
1g
soli i pieprzu
-
Sposób przygotowania:
- Siekamy drobno ząbek czosnku.
- Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek przez 1-2 min.
- Marchewkę, selera naciowego i pora siekamy w kostkę, wrzucamy do garnka i przesmażamy przez kolejne 2 minuty.
- Do garnka z warzywami dodajemy przecier pomidorowy i mieszając całość przesmażamy jeszcze przez chwilę.
- Dodajemy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- Następnie dodajemy surowy makaron, mieszamy i gotujemy do czasu aż będzie miękki.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
- Przed podaniem na stół posypujemy natką pietruszki.
Na porcję
-
Energia (kcal)
173.32 -
Białko (g)
2.9 -
Fenyloalanina (mg)
109