Włoska zupa minestrone

Włoska zupa minestrone

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      ząbek czosnku

    • 1

      łyżka oliwy

    • 180 g

      marchwi

    • 200 g

      selera naciowego

    • 70 g

      pora

    • 50 g

      koncentratu pomidorowego

    • 1 l

      bulionu warzywnego

    • 100 g

      drobnego makaronu PKU

    • 20 g

      pietruszki

    • 1g

      soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  • Siekamy drobno ząbek czosnku.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek przez 1-2 min.
  • Marchewkę, selera naciowego i pora siekamy w kostkę, wrzucamy do garnka i przesmażamy przez kolejne 2 minuty.
  • Do garnka z warzywami dodajemy przecier pomidorowy i mieszając całość przesmażamy jeszcze przez chwilę.
  • Dodajemy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  • Następnie dodajemy surowy makaron, mieszamy i gotujemy do czasu aż będzie miękki.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
  • Przed podaniem na stół posypujemy natką pietruszki.
Na porcję
  • kcal

    Energia (kcal)
    173.32

  • białko

    Białko (g)
    2.9

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    109

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.