Curry z młodych ziemniaków i kalafiora

przepis curry z młodych ziemniaków i kalafiora
  • Data publikacji: 11.08.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 50 + 250 ml wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 6 sztuk kardamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 350 ml ProZero
  • 1 papryczka chili
  • 5 młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/3 młodego kalafiora
  • 1/2 cukinii

Przygotowanie

Imbir, czosnek oraz cebulę obrać i pokroić na plastry. Włożyć do blendera, dolać 50 ml wody i zmiksować na pastę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać pastę i smażyć, mieszając co chwilę przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać kardamon, a na koniec wsypać kmin rzymski i kurkumę. Wlać 250 ml wody oraz ProZero. Dodać obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i cukier. Wymieszać całość i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut. Dodać różyczki kalafiora, pokrojoną cebulę i zagotować. Można podawać z limonką i posiekaną, świeżą kolendrą.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.