Burger z pieczarką portobello i sosem BBQ

burger z pieczarką portobello i sosem bbq
  • Data publikacji: 19.02.2021
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 30 g ogórków małosolnych,
  • 30 g sosu BBQ,
  • 30 g pomidorów,
  • 15 g liści sałaty,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • 1 szt. bułki,
  • 1 szt. pieczarki portobello,
  • 2 g papryki słodkiej,
  • 2 g papryki ostrej,
  • 1 g soli,
  • 1 g pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarkę obrać i wyczyścić.
  2. Rozgrzać patelnię grillową.
  3. W misce przygotować marynatę. Wlać olej, dodać przyprawy i wymieszać. Pieczarkę natrzeć marynatą.
  4. Grillować pieczarkę po 4 minuty z każdej strony.
  5. Bułkę przekroić na pół i zgrilgować.
  6. Dolną część bułki posmarować sosem BBQ, nałożyć sałatę i grillowaną pieczarkę. Na pieczarkę nałożyć plastry pomidora i ogórka.
  7. Całość zamknąć drugą połową bułki i podać.

Wartość odżywcze

Burger z pieczarką portobello i sosem BBQ
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Ogórki małosolne
30
109,5
2,3
67,9
Sos BBQ
30
Pomidor
30
Sałata
15
Oliwa z oliwek
10
Bułka (Glutenex)
45
Pieczarka Portobello
120
papryka słodka (w proszku)
2
papryka ostra (w proszku)
2
sól
1
pieprz
1
SUMA
286
 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.