Frytki z pietruszki
- Data publikacji: 24.10.2019
- 5 min
Składniki
- pół kilo obranej i pociętej w słupki lub talarki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- ulubione przyprawy, np. słodka papryka i rozmaryn lub bazylia i tymianek
Sposób przygotowania
Pietruszkę obrać i pokroić w słupki lub w talarki. Warzywo przenieść do miski, dodać oliwę z oliwek, sól oraz wybrane przyprawy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki – to ważne, żeby wszystkie przyprawy rozłożyły się równomiernie. Pietruszkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 15 minut lub do uzyskania chrupkości. Czas pieczenia zależny będzie od grubości pokrojonych słupków/talarków.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Pietruszka |
|
|
|
|
Oliwa z oliwek |
|
|||
Sól* |
|
|||
Ulubione przyprawy (słodka papryka i rozmaryn lub bazylia i tymianek) |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!