Frytki z pietruszki

przepis na frytki z pietruszki
  • Data publikacji: 24.10.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • pół kilo obranej i pociętej w słupki lub talarki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • ulubione przyprawy, np. słodka papryka i rozmaryn lub bazylia i tymianek

Sposób przygotowania

Pietruszkę obrać i pokroić w słupki lub w talarki. Warzywo przenieść do miski, dodać oliwę z oliwek, sól oraz wybrane przyprawy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki – to ważne, żeby wszystkie przyprawy rozłożyły się równomiernie. Pietruszkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 15 minut lub do uzyskania chrupkości. Czas pieczenia zależny będzie od grubości pokrojonych słupków/talarków.

Wartość odżywcza

*do smaku
Frytki z pietruszki
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Pietruszka
500
81,6
2,5
88,5
Oliwa z oliwek
20
Sól*
 
Ulubione przyprawy (słodka papryka i rozmaryn lub bazylia i tymianek)
 
Suma
520

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.