Pieczone warzywa
- Data publikacji: 12.11.2020
- 5 min
Składniki
- 5 sztuki cukinii,
- 5 sztuk marchewki,
- 1 sztuka cebuli,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 sztuki papryki,
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 5 łyżeczek tymianku suszonego,
- 5 łyżeczek rozmarynu,
- 1 szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Cukinie oraz marchewki kroimy w plastry grubości około 1 cm. Papryki i cebulę kroimy na małe cząstki. Czosnek rozgniatamy. Wszystkie warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawami, polewamy oliwą. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Wartość odżywcze
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Cukinia |
|
|
|
|
| Marchew |
|
|||
| Cebula |
|
|||
| Czosnek |
|
|||
| Papryka |
|
|||
| Oliwa z oliwek |
|
|||
| Tymianek suszony (5 łyżeczek)** |
|
|||
| Rozmaryn (5 łyżeczek)** |
|
|||
| Sól* | ||||
| Pieprz* | ||||
| Suma |
|
|||