Pieczony kalafior
- Data publikacji: 31.01.2020
- 5 min
Składniki
- kalafior,
- cytryna,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- liście szpinaku,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania
Kalafior dzielimy na różyczki. Przygotowujemy marynatę – wyciśnięty sok z cytryny, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę pieprzu i soli. Obtaczamy w sosie kalafiora, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Wstawiamy różyczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Posypujemy szpinakiem.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Kalafior |
|
|
|
|
| Sok z cytryny |
|
|||
| Czosnek |
|
|||
| Sól* |
|
|||
| Pieprz* |
|
|||
| Liście szpinaku |
|
|||
| Oliwa z oliwek |
|
|||
| Suma |
|
|||
Smacznego!