Pieczony kalafior

pieczony kalafior na obiad
  • Data publikacji: 31.01.2020
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • kalafior,
  • cytryna,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście szpinaku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania

Kalafior dzielimy na różyczki. Przygotowujemy marynatę – wyciśnięty sok z cytryny, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę pieprzu i soli. Obtaczamy w sosie kalafiora, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Wstawiamy różyczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Posypujemy szpinakiem.

Wartość odżywcza

*do smaku
Pieczony kalafior
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Kalafior
800
47,3
2,3
94
Sok z cytryny
50
Czosnek
10
Sól*
 
Pieprz*
 
Liście szpinaku
30
Oliwa z oliwek
20
Suma
910

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.