Kiszone buraki

kiszone buraczki przepis
  • Data publikacji: 05.11.2021
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 szklanki wody mineralnej, niegazowanej.

Sposób przygotowania

Buraki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć je do słoików i docisnąć. Wrzucić czosnek, pieprz i liść laurowy. Ponownie docisnąć i zalać wodą z solą. Delikatnie potrząsnąć słoik, żeby usunąć pęcherzyki powietrza spomiędzy buraków. Zamknąć szczelnie i odstawić na kilka dni. Przez około 2-3 tygodnie przechowywać słoiki w temperaturze nie wyższej niż 10 stopni i nie niższej niż 0.

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.