Kiszone cytryny
- Data publikacji: 12.11.2021
- 10 min
Składniki
- 20 niewielkich cytryn,
- 200 g gruboziarnistej soli morskiej,
- 2 laski cynamonu,
- 2 listki laurowe.
Sposób przygotowania
10 cytryn dokładnie umyj i oczyść szczoteczką. Włóż do miski, zalej wodą i mocz je przez kilka godzin. Odsącz je, natnij na krzyż i wsyp po łyżce soli między nacięciami. Odstaw na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciśnij sok. Do słoików (wystarczą dwa litrowe) wsyp po łyżce soli, ułóż cytryny, dodaj po lasce cynamonu i liściu laurowym. Wsyp resztę soli i dodaj wyciśnięty sok. Jeśli słoiki nie są do końca wypełnione, dolej wrzącą wodę. Zakręć szczelnie i odstaw w chłodne miejsce. Będą gotowe za 4 tygodnie. Co jakiś czas wstrząsaj słoikiem.