Kiszone cytryny

Kiszone cytryny (przepis)
  • Data publikacji: 12.11.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 20 niewielkich cytryn,
  • 200 g gruboziarnistej soli morskiej,
  • 2 laski cynamonu,
  • 2 listki laurowe.

Sposób przygotowania

10 cytryn dokładnie umyj i oczyść szczoteczką. Włóż do miski, zalej wodą i mocz je przez kilka godzin. Odsącz je, natnij na krzyż i wsyp po łyżce soli między nacięciami. Odstaw na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciśnij sok. Do słoików (wystarczą dwa litrowe) wsyp po łyżce soli, ułóż cytryny, dodaj po lasce cynamonu i liściu laurowym. Wsyp resztę soli i dodaj wyciśnięty sok. Jeśli słoiki nie są do końca wypełnione, dolej wrzącą wodę. Zakręć szczelnie i odstaw w chłodne miejsce. Będą gotowe za 4 tygodnie. Co jakiś czas wstrząsaj słoikiem.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.