Krem dyniowy z nutą kurkumy i chilli
 
          - Data publikacji: 18.09.2020
- 5 min
Składniki
- 1 kg dyni,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 ziemniak,
- 2 cm. startego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka kurkumy,
- szczypta chili,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 pomarańcze,
- oliwa z oliwek,
- pieprz, sól do smaku.
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na tarce i całość smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz imbir i po chwili smażenia dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę dynię i ziemniaka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie studzimy wywar i blendujemy na jednolity krem z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Podajemy na ciepło.
Wartość odżywcza
|  | ||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g | 
|---|---|---|---|---|
| Dynia |  |  |  |  | 
| Marchew |  | |||
| Cebula |  | |||
| Ziemniaki |  | |||
| Imbir |  | |||
| Czosnek |  | |||
| Kurkuma (1 łyżka)** |  | |||
| Chilli (szczypta) |  | |||
| Bulion warzywny |  | |||
| Pomarańcze |  | |||
| Oliwa z oliwek |  | |||
| sól* |  | |||
| pieprz* |  | |||
| Suma |  | |||
Smacznego!
 
                 
     
     
    