Krem dyniowy z nutą kurkumy i chilli
- Data publikacji: 18.09.2020
- 5 min
Składniki
- 1 kg dyni,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 ziemniak,
- 2 cm. startego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka kurkumy,
- szczypta chili,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 pomarańcze,
- oliwa z oliwek,
- pieprz, sól do smaku.
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na tarce i całość smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz imbir i po chwili smażenia dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę dynię i ziemniaka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie studzimy wywar i blendujemy na jednolity krem z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Podajemy na ciepło.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Dynia |
|
|
|
|
| Marchew |
|
|||
| Cebula |
|
|||
| Ziemniaki |
|
|||
| Imbir |
|
|||
| Czosnek |
|
|||
| Kurkuma (1 łyżka)** |
|
|||
| Chilli (szczypta) |
|
|||
| Bulion warzywny |
|
|||
| Pomarańcze |
|
|||
| Oliwa z oliwek |
|
|||
| sól* |
|
|||
| pieprz* |
|
|||
| Suma |
|
|||
Smacznego!