Nadziewany słodki ziemniak
- Data publikacji: 09.07.2020
- 10 min
Składniki na 4 porcje
- 300 g słodkich ziemniaków,
- 125 g ser n/białkowy PKU ,,Mozarella",
- 80 g cebuli,
- 100 g szpinaku,
- 5 g czosnku 5 g,
- sól, pieprz czarny,
- 2 g gałki muszkatołowej,
- 100 g jackfruit,
- 38 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Sposób przygotowania
Ziemniaki wypiec w piekarniku zawinięte w folii aluminiowej przez 2-30 minut, aż będą miękkie. Wystudzić. Łyżką wydrążyć w ziemniakach dziurę i miąższ. Odłożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek i jackfruita. Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać czosnek, cebulę i jackfruita. Smażyć przez 5 minut. Dodać posiekany szpinak i wymieszać. Doprawić do smaku i dodać do miski miąższ z ziemniaków. Wymieszać i doprawić do smaku. Nadziać połówki ziemniaków, a na wierzch posypać serem PKU. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 c°. Zapiekać do momentu, aż ser się zapiecze.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Słodkie ziemniaki |
|
|
|
|
Ser PKU Mozarella |
|
|||
Cebula |
|
|||
Szapinak |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* |
|
|||
Gałka muszkatałowa |
|
|||
Jackfruilt |
|
|||
Olej rzepakowy |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!