Nadziewany słodki ziemniak

batat zapiekany na obiad
  • Data publikacji: 09.07.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 4 porcje

  • 300 g słodkich ziemniaków,
  • 125 g ser n/białkowy PKU ,,Mozarella",
  • 80 g cebuli,
  • 100 g szpinaku,
  • 5 g czosnku 5 g,
  • sól, pieprz czarny,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • 100 g jackfruit,
  • 38 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Sposób przygotowania

Ziemniaki wypiec w piekarniku zawinięte w folii aluminiowej przez 2-30 minut, aż będą miękkie. Wystudzić. Łyżką wydrążyć w ziemniakach dziurę i miąższ. Odłożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek i jackfruita. Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać czosnek, cebulę i jackfruita. Smażyć przez 5 minut. Dodać posiekany szpinak i wymieszać. Doprawić do smaku i dodać do miski miąższ z ziemniaków. Wymieszać i doprawić do smaku. Nadziać połówki ziemniaków, a na wierzch posypać serem PKU. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 c°. Zapiekać do momentu, aż ser się zapiecze.

Wartość odżywcza

*do smaku
Nadziewany słodki ziemniak
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Słodkie ziemniaki
300
148,9
1,4
68,4
Ser PKU Mozarella
125
Cebula
80
Szapinak
100
Czosnek
5
Sól*
 
Pieprz*
 
Gałka muszkatałowa
2
Jackfruilt
100
Olej rzepakowy
38
Suma
750

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.