Pyszne pączki z mąki PKU

Pączki
  • Data publikacji: 10.01.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 500 g mąki PKU,
  • 200 g ugotowanych, utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków (najlepsze odmiany sypkie) plus woda z gotowania,
  • 150 ml mleka ryżowego,
  • 4 g agaru + 3 g zamiennika białka wymieszanie ze 120 g wody,
  • 80 g margaryny, roztopionej,
  • 60 g cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • skórka otarta z 1 cytryny lub niedużej pomarańczy,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Zrobić rozczyn z drożdży.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z rozczynem.
  3. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.
  4. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (można użyć miksera).
  5. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (piekarnik 35°C )do podwojenia objętości (około 0,5 godziny).
  6. Po tym czasie ciast za pomocą łyżki wrzucać na olej o temperaturze 175°C małe pączki i smażyć z dwóch stron.

Wartość odżywcza

 
Pączki
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Mąka PKU
500
148,4
0,5
23,7
Ziemniaki ugotowane
200
Woda z ziemniaków
600
Mleko ryżowe
150
Agar
4
Zamiennik jajka
3
Woda
120
Margaryna
80
Cukier
60
Świeże drożdże
25
skórka z cytryny (z jednej sztuki
5
Sok z cytryny
6
Suma
1753

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.