Gulasz ziemniaczano-pomidorowy

gulasz ziemniaczano-pomidorowy na obiad
  • Data publikacji: 20.11.2020
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 duża cebula czerwona,
  • 1–2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 50 g pieczarek,
  • 500 g ziemniaków (do gotowania),
  • 250 g przecieru pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej i ostrej, dla fanów ostrzejszej kuchni - zielone papryczki suszone.

Przygotowanie

W garnku na wodzie dusimy cebulę i imbir. Wrzucamy pokrojone pomidorki, czosnek, liście laurowe. Smażymy. Dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy przecier, pieprz i 400 ml wody Dotujemy 15 - 20 minut.

Na koniec – dodajemy papryki i gotujemy przez 7 minut. Gotowe!

Wartość odżywcze

 
*do smaku
Gulasz ziemniaczano-pomidorowy 
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Cebula czerwona
100
40,4
1,3
52,4
Imbir
10
Pomidorki koktajlowe
200
Czosnek
20
Pieczarki
50
Ziemniaki
500
Przecier pomidorowy
250
Woda
400
Liście laurowe (2 listki)  
papryka słodka (0,5 łyżeczki)
2
Papryka ostra (0,5 łyżeczki)
2
Sól*  
Pieprz*  
Suma
1534

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.