Gulasz ziemniaczano-pomidorowy
- Data publikacji: 20.11.2020
- 5 min
Składniki
- 1 duża cebula czerwona,
- 1–2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 3–4 ząbki czosnku,
- 50 g pieczarek,
- 500 g ziemniaków (do gotowania),
- 250 g przecieru pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej i ostrej, dla fanów ostrzejszej kuchni - zielone papryczki suszone.
Przygotowanie
W garnku na wodzie dusimy cebulę i imbir. Wrzucamy pokrojone pomidorki, czosnek, liście laurowe. Smażymy. Dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy przecier, pieprz i 400 ml wody Dotujemy 15 - 20 minut.
Na koniec – dodajemy papryki i gotujemy przez 7 minut. Gotowe!
Wartość odżywcze
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Cebula czerwona |
|
|
|
|
| Imbir |
|
|||
| Pomidorki koktajlowe |
|
|||
| Czosnek |
|
|||
| Pieczarki |
|
|||
| Ziemniaki |
|
|||
| Przecier pomidorowy |
|
|||
| Woda |
|
|||
| Liście laurowe (2 listki) | ||||
| papryka słodka (0,5 łyżeczki) |
|
|||
| Papryka ostra (0,5 łyżeczki) |
|
|||
| Sól* | ||||
| Pieprz* | ||||
| Suma |
|
|||