Pappardelle z warzywami

pappardelle z warzywami na obiad
  • Data publikacji: 19.04.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na makaron

  • 125 g mąki niskobiałkowej PKU,
  • 5 g babki płesznik,
  • 80 g wody,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • sól.

Warzywa

  • 100 g pulpy pomidorowej,
  • 50 g pomidorków koktajlowych,
  • 40 g cukinii,
  • 40 g cebuli,
  • 38 g oliwy z oliwek,
  • 5 g chili 5 g czosnku,
  • 2 g świeżego oregano,
  • 2 g świeżej bazylii,
  • sól i pieprz,
  • czarny mielony.

Sposób przygotowania

Babkę namoczyć w 30 g wody przez 10 minut. Dodać do mąki wraz z solą. Dolać 50 g wody, oliwę, oliwę i wyrabiać. Odstawić na 10 minut. Wałkować i wykrawać pożądany kształt. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez 2-3 minuty. Mieszać co chwilkę.

Przygotowanie warzyw

Posiekać drobno chili. Cukinię, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, chili, cebulę i cukinię. Pomidor koktajlowy smażyć przez 3 minuty. Dodać pulpę i zioła. Gotować kolejne 5 minut. Dodać makaron do sosu i doprawić do smaku. Wymieszać całość i serwować.

Wartość odżywcza

Wartości odżywcze w całości w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 990,29 330,09
Białko (g) 5,01 1,67
Fenyloalanina (mg) 198,15 66,05

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.