Pieczony batat z warzywnym chilli

Pieczony batat z warzywnym chilli
  • Data publikacji: 10.01.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 45 minut

Ilość porcji: 3 porcje chili

Składniki

  • 1 mały batat,
  • 3 łyżeczki oleju,
  • 20 g czerwonej cebuli, posiekanej,
  • 50 g pieczarek, posiekanych,
  • 100 g marchewki, obranej i drobno pokrojonej,
  • 100 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i drobno pokrojonej,
  • ½ ząbka czosnku, rozgniecionego,
  • 1 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 g łagodnej przyprawy chili,
  • 100 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 50 ml wody,
  • 40 g sera Violife do pizzy o smaku mozzarelli, tartego.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik elektryczny do 200°C/180°C z termoobiegiem lub piekarnik gazowy do poziomu 6.
  2. Batata umyć i oskrobać. Piec w piekarniku przez 30 minut, do miękkości.
  3. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, dynię, czosnek i dusić przez 5 minut.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę chili i dusić przez kolejną minutę.
  5. Dodać krojone pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Batata przekroić na połowę i na wierzch nałożyć chili.
  7. Posypać tartym serem.

Porada: Pozostałą część chili możesz wykorzystać podając z ryżem niskobiałkowym.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.