Pierogi ziemniaczane

pierogi ziemniaczane
  • Data publikacji: 05.08.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 16 sztuk

Ciasto

  • 800 g ziemniaków,
  • 200 g skrobi ziemniaczanej,
  • 10 g zamiennika jaja n/białkowy PKU ,,Bezgluten” + 15 g wody,
  • 20 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • sól, pieprz czarny mielony.

Farsz

  • 150 g pieczarek,
  • 105 g cebuli,
  • 150 g marchwi,
  • 10 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Wykonanie

Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość w/w podsmażyć na oleju, doprawić i odstawić na bok do ostygnięcia.W międzyczasie przygotować ciasto na pierogi: ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W szklance przygotować n/białkowy zamiennik jaja PKU. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do puree, następnie przełożyć do miski, dodać zamiennik jaja, skrobię i całość dokładnie wymieszać.

Blat podsypać mąką PKU. Ciasto podzielić na 4 części. ¼ ciasta wyłożyć na blat rozwałkować delikatnie. Z jednej części wykrawać za pomocą szklanki 8 kółek. W jedno kółko ciasta włożyć farsz, przyłożyć drugim kółkiem. Całość obrębu zamknąć dociskając palcami brzegi, które można docisnąć widelcem. Przygotowane pierogi podsmażamy na złoty kolor na patelni. Tak samo postępujemy z resztą ciasta, powinno nam wyjść ok. 15 sztuk pierogów. Pierogi można podawać jako główne danie obiadowe z ulubionym sosem n/białkowym PKU oraz w towarzystwie świeżych warzyw z oliwą.

Wartość odżywcza

*do smaku
Pierogi ziemniaczane
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Ziemniaki
800
119
1,7
69,7
Skrobia ziemniaczana
200
Zamiennik jajka
10
Woda
15
Olej rzepakowy
30
Sól*
 
Pieprz*  
Pieczarki
150
Cebula
105
Marchew
150
Suma
1460

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.