Zupa krem z rzodkiewki i jej liści
- Data publikacji: 27.05.2020
- 5 min
Składniki
- pęczek rzodkiewek,
- cebula,
- czosnek,
- ziemniaki,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- dwie łyżki jogurtu niskobiałkowego.
Sposób przygotowania
Na dnie garnka podsmaż na oliwie posiekany czosnek oraz cebulę. Dokładnie umyty pęczek rzodkiewek posiekaj drobno wraz z liśćmi. Wrzuć do garnka i duś przez minutę. Ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż, a następnie całość zalej zimną wodą. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec wlej sok z cytryny. Dodaj jogurt niskobiałkowy, dopraw i zmiksuj na gładką masę.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Pęczek rzodkiewki |
|
|
|
|
| Cebula |
|
|||
| Czosnek |
|
|||
| Ziemniaki |
|
|||
| Oliwa z oliwek |
|
|||
| Sok z cytryny |
|
|||
| Sól* |
|
|||
| Pieprz* |
|
|||
| Jogurt niskobiałkowy |
|
|||
| woda |
|
|||
| Suma |
|
|||
Smacznego!