Pieczona brukselka w ziołach
- Data publikacji: 05.03.2020
- 10 min
Składniki
- 500 gram brukselki,
- łyżeczka chilli w proszku,
- ½ szklanki wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Brukselkę należy obrać z zewnętrznych liści, umyć, odsączyć i pokroić w ćwiartki.Dodać wszystkie zioła, przyprawy i oliwę oraz wodę, włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 150 stopni około 50 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Brukselka |
|
|
|
|
| Chilli w proszku (1 łyżeczka) |
|
|||
| Woda |
|
|||
| Oliwa z oliwek |
|
|||
| Rozmaryn (świeży, 3 gałązki |
|
|||
| Sól* |
|
|||
| Pieprz* |
|
|||
| Suma |
|
|||
Smacznego!