Pieczona brukselka w ziołach

pieczona brukselka na obiad
  • Data publikacji: 05.03.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 500 gram brukselki,
  • łyżeczka chilli w proszku,
  • ½ szklanki wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Brukselkę należy obrać z zewnętrznych liści, umyć, odsączyć i pokroić w ćwiartki.Dodać wszystkie zioła, przyprawy i oliwę oraz wodę, włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 150 stopni około 50 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Wartość odżywcza

*do smaku
Pieczona brukselka w ziołach
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Brukselka
500
79,3
3,6
142,8
Chilli w proszku (1 łyżeczka)
4
Woda
125
Oliwa z oliwek
30
Rozmaryn (świeży, 3 gałązki
12
Sól*
 
Pieprz*
 
Suma
671

Smacznego! 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.