Surówka z kalafiora

surówka z kalafiora na obiad
  • Data publikacji: 26.11.2020
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 średni kalafior,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 5 łyżek natki pietruszki posiekanej,
  • 5 łyżek posiekanego koperku,
  • 200 gram zamiennika jogurtu PKU,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Składniki sosu (musztarda, czosnek, przyprawy, jogurt PKU) mieszamy. Kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dolną część warzywa (głąb) obieramy i również ścieramy. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy.

Wartość odżywcze

 

*do smaku
Surówka z kalafiora
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Kalafior
600
37
1,9
75,9
Ogórki konserwowe
60
Natka pietruszki
20
Koperek
20
Zamiennik jogurtu PKU
200
Musztarda
10
Czosnek
5
Sól*  
Pieprz*  
Suma
915

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.