Sylwestrowe donuts
- Data publikacji: 22.12.2020
- 10 min
Składniki
- 6 g suchych drożdży instant,
- 7 g babki płesznik Psyllium łuski,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 200 g ciepłej wody,
- 240 g mąki niskobiałkowej PKU,
- 40 g cukru,
- 50 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno.
Na wierzch lukier
- cukier puder,
- barwnik spożywczy,
- dekoracje z lukru,
Sposób przygotowania
- Rozgrzać frytkownicę. Do pojemnika dodać drożdże, babkę płesznik, wodę i esencję waniliową. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Do mąki PKU dodać mieszankę drożdży i cukru. Wyrobić ciasto i odstawić na 10 minut. Ciasto podzielić na 8 części i uformować małe kulki.
- Zrobić w środku każdej kulki dziurę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez 3 minuty z każdej strony.
- Wyciągnąć i odłożyć na ręcznik papierowy.
- Oblać lukrem, udekorować i odstawić do wystygnięcia.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Suche drożdże |
|
|
|
|
Babka plesznik (łupiny) |
|
|||
Esencja waniliowa |
|
|||
Woda |
|
|||
Mąka niskobiałkowa PKU |
|
|||
Cukier |
|
|||
Olej rzepakowy |
|
|||
Cukier puder |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!