Tradycyjna zupa ziemniaczana

tradycyjna zupa ziemniaczana
  • Data publikacji: 29.07.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 1 porcję

• 40 g ziemniaków,
• 5 g selera,
• 20 g marchwi,
• 5 g pietruszki,
• 1 g natki pietruszki,
• 1 g borowika suszonego,
• 5 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
• sól, pieprz czarny mielony.

Sposób przygotowania

Przygotować wywar: wodę z solą i ziemniakami gotować na lekkim ogniu. Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać starta włoszczyznę i doprawić, podsmażyć, a następnie dusić, wolno dodając wodę. Gdy włoszczyzna będzie miękka, dodać do wywaru z ziemniakami. Całość doprawić, posypać świeżo siekaną natką pietruszki. Dla podniesienia wartości odżywczych zupy można dodać ProZero lub podawać z ulubioną n/białkową grzanką PKU.

Wartość odżywcza

*do smaku
Tradycyjna zupa ziemniaczana
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Ziemniaki
40
32,7
0,5
21,7
Seler
5
Marchew
20
Pietruszka
5
Natka pietruszki
1
Borowik suszony
1
Olej rzepakowy
5
sól*  
Pieprz*
 
Woda
200
Suma
277

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.