Wegańskie tzatziki
- Data publikacji: 10.01.2019
- 10 min
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 - 6 porcji
- 500 g ogórków;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- szczypta soli;
- 1 1/4 – 1 1/2 szklanka jogurtu kokosowego / 400 g;
- 4 – 5 gałązek kopru;
- 1 gałązka mięty, opcjonalnie;
- sól i pieprz;
- oraz: oliwa z oliwek.
Dodatkowy sprzęt:
gaza, tetra lub czysta kuchenna ściereczka do odciśnięcia ogórków.
Przygotowanie
- Ogórki obrać, przekroić na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć galaretkowate wnętrze z pestkami. Tak przygotowane ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki do miski, dodać sól i wymieszać.
- Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, włożyć do szklanki, dodać sok z cytryny oraz sól. Wymieszać i odstawić zarówno ogórki, jak i czosnek na 15 – 30 minut.
- Po upływie tego czasu ogórki porządnie odcisnąć w ściereczce – powinny być prawie suche, a soku powinno zebrać się naprawdę sporo.
- Odciśnięte ogórki włożyć z powrotem do miski. Posiekać świeże zioła i dodać do ogórków razem z jogurtem oraz czosnkiem namoczonym w soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Przełożyć do miseczki, polać odrobiną oliwy z oliwek oraz oprószyć czarnym pieprzem.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
ogórki |
|
|
|
|
sól (1/2 łyżeczki) |
|
|||
czosnek |
|
|||
sok z cytryny |
|
|||
jogurt kokosowy |
|
|||
koper |
|
|||
mięta |
|
|||
sól* |
|
|||
pieprz* |
|
|||
oliwa z oliwek |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!