Zielona wiosenna sałatka
- Data publikacji: 15.04.2020
- 10 min
Składniki
- jedna gruszka,
- awokado,
- garstka kiełków,
- świeży ogórek,
- sałata,
- rukola,
- jedno kiwi,
- jedna limonka,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Do ulubionej miski wkładamy sałatę i rukolę. Gruszkę kroimy na paski grubości centymetra i układamy na sałacie. Awokado obieramy i kroimy w cieniutkie paski. Układamy na sałacie w kształt różyczki. Kiwi obieramy, kroimy na paski i wkładamy do miseczki. Ogórek kroimy za pomocą obieraczki na bardzo cienkie paseczki, które układamy jak makaron. Całość kropimy sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Gruszka |
|
|
|
|
| Awokado |
|
|||
| Kiełki rzodkiewki |
|
|||
| Ogórek |
|
|||
| Sałata |
|
|||
| Rukola |
|
|||
| Kiwi |
|
|||
| Limonka |
|
|||
| Oliwa z oliwek |
|
|||
| sól* |
|
|||
| pieprz* |
|
|||
| Suma |
|
|||
Smacznego!