Krem z pora

przepis na krem z pora
  • Data publikacji: 13.10.2022
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 2 średnie pory
  • 1 kwaśne jabłko
  • 400-600 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • do podania: chrupiąca bagietka, grzanki lub małe grzaneczki PKU

Przygotowanie

Pora umyj, pokrój w plasterki i opłucz pod bieżącą wodą. W garnku rozpuść masło i wrzuć plasterki pora. Duś do miękkości ok. 10-12 minut. Możesz wyjąć trochę pora i zostawić na później do ozdoby zupy.

Do pora dodaj gorący bulion, a następnie obrane i pokrojone na kawałki jabłko. Gotuj jeszcze 6-8 minut i zblenduj zupę na jednolity i gęsty krem. Dopraw zupę solą, pieprzem.

Podawaj ze świeżą bagietką lub grzankami z dodatkiem ziół (np. bazylia, natka pietruszki, kolendra).

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.