Warsztaty kulinarne „Chleb i nie tylko” – integracja i przydatna wiedza dla członków Stowarzyszenia

Owoce vitaflo
  • Data publikacji: 04.12.2024
  • 5 min
Anna Drzazgowska

Anna Drzazgowska
Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Dzieci z Fenyloketonurią

W sobotę 30 listopada w nowoczesnej przestrzeni Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni odbyły się ostatnie w tym roku warsztaty kulinarne pod hasłem „Chleb i nie tylko”, zorganizowane przez Gdańskie Stowarzyszenie Przyjaciół Dzieci z Fenyloketonurią wraz firmą współpracującą na co dzień ze stowarzyszeniem oraz Poradnią Metaboliczną Fenyloketonurii w Gdańsku. W wydarzeniu wzięli udział członkowie stowarzyszenia, którzy nie tylko zdobyli nowe umiejętności kulinarne, ale również pogłębili wiedzę o życiu z fenyloketonurią.

 

 

Edukacja i kultura – część wykładowa

Warsztaty rozpoczęły się od inspirujących wykładów specjalistów z Poradni Metabolicznej Fenyloketonurii. Lekarze poruszyli dwa niezwykle ważne tematy: wpływ ADHD w kontekście fenyloketonurii oraz zwyczaje i obyczaje związane z chlebem w różnych kulturach. Była to wyjątkowa okazja, aby dowiedzieć się, jak odpowiednia dieta i styl życia mogą wspierać codzienne funkcjonowanie osób z PKU, a także zrozumieć znaczenie chleba w kulturze i tradycji.

 

 

Praktyka w kuchni – wspólne gotowanie

Po części wykładowej uczestnicy przenieśli się do kuchni Akademii, by pod czujnym okiem doświadczonych kucharzy oddać się praktyce kulinarnej. Na warsztat wzięto różnorodne przepisy, które były zarówno smaczne, jak i dostosowane do potrzeb osób z fenyloketonurią.

W trakcie zajęć przygotowano:

  • aromatyczne bułki,
  • masełka smakowe: z suszonymi pomidorami i kaparami, z oliwą truflową i zielonym pieprzem oraz z cukinią, miętą i serem,
  • zupę z pieczonej papryki i pomidorów z oliwą bazyliową,
  • lekką sałatkę owocową z bitą śmietaną waniliową,
  • delikatne gnocchi z ziemniaków z sosem szałwiowym.