Makaron łazanki (niskobiałkowe pku) z kiszoną kapustą i żurawiną

Makaron łazanki (niskobiałkowe pku) z kiszoną kapustą i żurawiną
  • Data publikacji: 16.12.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 200 g makaronu Łazanka niskobiałkowego PKU,
  • ok. 15 sztuk suszonych grzybów (namoczonych przez godzinę w zimnej wodzie),
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 goździki,
  • 2 ziarna jałowca,
  • pół łyżeczki ziaren kolendry,
  • olej roślinny,
  • 1/4 szklanki żurawiny,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • pół łyżeczki cząbru,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Rozgrzać olej na dnie garnka. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do niej liść laurowy, jałowca, ziele angielskie i kolendrę. Smażyć kilka minut. Kapustę przepłukać i pokroić. Dodać do cebuli z grzybami i wodą, w której się moczyły. Następnie wrzucić pozostałe składniki. W międzyczasie ugotować makaron łazanki. Kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona solą i pieprzem, dodać do niej makaron i wymieszać całość.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.