Żurek
          - Data publikacji: 28.04.2022
 - 10 min
 
Składniki
- 500 g bulionu warzywnego,
 - 150 g ProZero*,
 - 40 g boczniaków,
 - 60 g cebuli,
 - 10 g czosnku,
 - 3 g majeranku tartego,
 - 120 g ziemniaków,
 - 80 g marchwi,
 - 3 g liści laurowych,
 - 2 g ziela angielskiego,
 - 150 g wody z kiszonej kapusty,
 - sól i pieprz czarny mielony do smaku wg uznania.
 
Sposób przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Boczniaki pokroić w paski.
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, czosnek, boczniaki. Zalać bulionem, zagotować. Dodać ProZero, ziemniaki i tartą marchew. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wodę z kiszonej kapusty i majeranek.
Gotować całość około 10 minut. Doprawić do smaku.
Wartości odżywcze
| 
			 | 
			
			 | 
			
			 | 
		
| Energia (kcal) | 310,67 | 77,66 | 
| Białko (g) | 8,70 | 2,17 | 
| Fenyloalanina (mg) | 396,00 | 99,00 | 
Smacznego!