Torcik z karmelem i czekoladą

torcik z karmelem i czekoladą pku przepis
  • Data publikacji: 01.07.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na ciasto

  • masło 50g,
  • cukier brązowy caster 25g,
  • mąka PKU 90g,
  • woda 1-2 łyżka.

Składniki na karmel

  • jasny cukier brązowy 100g,
  • masło 100g,
  • mleko ProZero 100ml.

Składniki na polewę:

  • batony Vitabite pokrojone 5 sztuk,
  • masło 50g.

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C z karmelem.
  2. Do miski wrzucić masło i brązowy cukier. Następnie wymieszać rękami aż połączą się wszystkie składniki. Dodać mąkę, 1 łyżkę zimnej wody i całość wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do zamrażarki na 10 minut.
  4. Następnie piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 min, a po upieczeniu ostudzić.
  5. Aby przygotować karmel, należy wrzucić do rondla cukier, mało i rozpuścić do konsystencji kremu. Dodać mleko ProZero i ponownie zagotować. Dalej gotować przez 25 minut aż masa zgęstnieje. Studzić około 15 min, co jakiś czas mieszając. Wylać karmelową masę na wystudzony spód ciasta i wstawić do lodówki.
  6. W misce ustawionej na garnku z wodą rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić, wylać na masę karmelową i ponownie wstawić do lodówki.
  7. Przed podaniem udekorować ciasto ulubionymi owocami sezonowymi.

Wartość odżywcza

 
Torcik z karmelem i czekoladą
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Masło
200
462,3
0,3
14,2
cukier brązowy caster
125
Mąka PKU
90
Woda
20
ProZero
100
Baton Vitabite
125
Suma
660

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.