Śniadaniowe muffiny

muffiny śniadaniowe
  • Data publikacji: 10.01.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 50 g niskobiałkowego, niskotłuszczowego kremowego serka,
  • 25 g brązowego cukru,
  • 4 g mielonego cynamonu,
  • 115 g mąki niskobiałkowej,
  • 4 g proszku do pieczenia,
  • 2 g zamiennika jajka,
  • 60 ml zimnej wody,
  • 40 ml ProZero*,
  • 40 g startego jabłka,
  • 30 g startej marchewki.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni.
  2. Przełóż serek, cynamon i cukier do miski i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę.
  4. W osobnej misce wymieszaj zamiennik jajka, wodę i ProZero.
  5. Następnie dodaj rozczyn i dokładnie wymieszaj.
  6. Połącz z jabłkiem i marchewką.
  7. Przełóż mieszankę do 4 foremek na muffiny (porcja to 2 muffiny).
  8. Piec 15 – 20 minut, aż się zarumieni.

*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.

Wartości odżywcze

ŚNIADANIOWE MUFFINY
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Niskobiałkowy serek Violife
50
187
0,4
11,9
Brązowy cukier
25
Cynamon
4
Mąka niskobiałkowa
115
Proszek do pieczenia
4
Zamiennik jajka
2
Woda
60
ProZero
40
Jabłko
40
Marchew
30
Suma
370

Smacznego!

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.