Świąteczne krokiety
- Data publikacji: 18.12.2020
- 5 min
Składniki
- 80 g mąki niskobiałkowej PKU,
- 5 g soli,
- 3 g ziół prowansalskich,
- 5 g masła extra 82% tłuszczu,
- 200 g ProZero,
- 15 g koncentratu pomidorowego 30%,
- 15 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Sposób przygotowania
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zioła i wymieszać. Dodać ProZero, roztopione masło, koncentrat i wymieszać na gładką masę, aby nie było grudek.
- Rozgrzać patelnię teflonową, dodać odrobinę oleju i wlać ciasto (rozlewać równomiernie po całej patelni). Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron.
- Po wystudzeniu zwinąć w nie kapustę i zanurzyć w kleju z mąki i wody. Obtoczyć w bułce tartej PKU i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Mąka niskobiałkowa PKU |
|
|
|
|
| Sól |
|
|||
| Zioła prowansalskie* |
|
|||
| Masło extra |
|
|||
| ProZero |
|
|||
| Koncentrat pomidorowy 30% |
|
|||
| Olej rzepakowy |
|
|||
| Suma |
|
|||
Smacznego!