Warzywa po marokańsku

przepis na warzywa po marokańsku
  • Data publikacji: 25.11.2022
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 szt. bakłażan średniej wielkości,
  • 1 szt. cukinia średniej wielkości,
  • 1 szt. żółtej papryki,
  • 1 szt. czerwonej papryki,
  • 6 szt. dużych ząbków czosnku,
  • 3 szt. pomidorów dużych.

Marynata chermoula

  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 0,5 szklanki posiekanej świeżej kolendry,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,
  • 0,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 0,5 szt cytryny (sok z połówki cytryny),
  • opcjonalnie świeże chilii.

Przygotowanie

Pokrojone warzywa włóż do piekarnika, skrapiając je wcześniej olejem rzepakowym - piecz, aż całość będzie miękka. Podstawą tego dania będzie marokańska marynata - chermoula.

Jak ją wykonać? Wystarczy połączyć świeżą kolendrę, oliwę z oliwek, czosnek, kmin rzymski i kolendrę sproszkowaną, opcjonalnie również możesz dodać pietruszkę, chili oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj do upieczonych warzyw.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.