Węgierska zupa pieczarkowa z bazylią i kluskami

węgierska zupa pieczarkowa
  • Data publikacji: 15.04.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 3-4 porcje zupy

  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 100 g marchwi,
  • 90 g pieczarek,
  • 80 g korzenia pietruszki,
  • 50 g cebuli,
  • 30 ml oleju,
  • 5 g czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki 4 porcje klusek

  • 75 g mąki PKU,
  • 75 ml wody,
  • 10 g masła,
  • 2 g bazylii,
  • 1 g soli,
  • 1 g pieprzu.

Sposób przygotowania zupy

Pieczarki umyć, razem z cebulą pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić i przesmażyć cebulę, warzywa i pieczarki. Dodać przyprawy i zalać bulionem. Gotować 15 minut.

Sposób przygotowania klusek

Wodę wlać do rondelka, dodać masło i zagotować. Wsypać mąkę, sól, pieprz i mieszać. Posiekać bazylię i dodać do mąki, całość wymieszać. Wyłożyć na blat ciasto i wyrabiać, aż będzie elastyczne. Poszarpać w palcach i wrzucić na wrzącą zupę.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w całości (4 porcje) w proponowanej jednej porcji
Energia (kcal) 528,75 132,18
Białko (g) 7,26 1,81
Fenyloalanina (mg) 315,25 78,81

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.