Chrupiące skrzydełka z boczniaków
- Data publikacji: 25.11.2022
- 5 min
Składniki
- 400 g boczniaków,
- 1 szkl. bułki tartej PKU,
- 3/4 szkl. mąki niskobiałkowej PKU,
- 1,5 łyżki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1/2 szkl. wody,
- 1,5 łyżki soli,
- 1 łyżka pieprzu,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie
Boczniaki umyj i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Do osobnego naczynia wsyp mąkę i dodaj do niej słodką paprykę, kmin rzymski, suszony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj całość i dodaj pół szklanki wody. W powstałym cieście maczaj kawałki boczniaków. Następnie obtocz boczniaki w panierce z bułki tartej PKU.
Nastaw piekarnik na 220 stopni i piecz przez ok. 25 minut.
Podawaj na ciepło, z ulubionymi sosami i dodatkami.