Chrupiące skrzydełka z boczniaków

przepis na chrupiące skrzydełka z boczniaków
  • Data publikacji: 25.11.2022
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 400 g boczniaków,
  • 1 szkl. bułki tartej PKU,
  • 3/4 szkl. mąki niskobiałkowej PKU,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1/2 szkl. wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Przygotowanie

Boczniaki umyj i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Do osobnego naczynia wsyp mąkę i dodaj do niej słodką paprykę, kmin rzymski, suszony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj całość i dodaj pół szklanki wody. W powstałym cieście maczaj kawałki boczniaków. Następnie obtocz boczniaki w panierce z bułki tartej PKU.

Nastaw piekarnik na 220 stopni i piecz przez ok. 25 minut.

Podawaj na ciepło, z ulubionymi sosami i dodatkami.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.