Zupa krem z pora

zupa krem z pora
  • Data publikacji: 20.09.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 3 duże pory,
  • 1 cebula,
  • 350 g ziemniaków,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania

Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasnozieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Do dużego, szerokiego garnka wlać oliwę, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.

Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.

Podawać na ciepło z dodatkiem grzanek z pieczywa PKU.

Wartość odżywcza

 
Zupa krem z pora
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Por
400
38,6
1,1
58,4
Cebula
100
Ziemniaki
350
Bulion warzywny
800
Oliwa z oliwek
20
Suma
1670

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.