Zupa krem z pora

- Data publikacji: 20.09.2019
- 5 min
Składniki
- 3 duże pory,
- 1 cebula,
- 350 g ziemniaków,
- 800 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasnozieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Do dużego, szerokiego garnka wlać oliwę, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Podawać na ciepło z dodatkiem grzanek z pieczywa PKU.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Por |
|
|
|
|
Cebula |
|
|||
Ziemniaki |
|
|||
Bulion warzywny |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!