Konfitura z gruszki i cytryny

konfitura z gruszki i cytryny
  • Data publikacji: 19.03.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 kg gruszek,
  • 30 dkg cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania

Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Skrop gruszki sokiem z cytryny i wlej szklankę wody. Następnie gotuj całość około 15 minut, po czym dodaj cukier i gotuj aż woda wyparuje. Gorące powidła gruszkowe przełóż do słoików i pasteryzuj. Taka konfitura idealnie smakuje z niskobiałkowymi naleśnikami!  

Wartość odżywcza

 
Konfitura z gruszki i cytryny
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Gruszki
1000
132,6
0,5
32,3
Cukier
300
Cytryna (sok)
50
Suma
1350

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.