Kremowy por

przepis na kremowy por
  • Data publikacji: 08.09.2022
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1/2 cebuli,
  • 3 łyżki masła,
  • 800 g pora,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki mąki niskobiałkowej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego niskobiałkowego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie

Obraną cebulę rozdrobnij blenderem, następnie dodaj masło. Cebulę duś przez 4 minuty.

Pora oczyść i rozetnij wzdłuż, następnie opłucz, pokrój w 1-centymetrowe krążki i przełóż do garnka wraz ze zmiksowaną cebulą z masłem. Dodaj letni bulion. Gotuj przez ok. 12 minut. Następnie dodaj mąkę. Wlej jogurt naturalny i gotuj kilka minut. Na koniec przypraw do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.