Tarta owocowa z masą mango i owocami

tarta owocowa przepis
  • Data publikacji: 21.04.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

*składniki na 12 porcji

Masa

  • 250 g ProZero*
  • 50 g masła extra 82% tł.
  • 30 g mąki n/białkowa PKU
  • 100 g mango pulpy
  • 50 g cukru

Owoce

  • 80 g malin,
  • 80 g truskawek,
  • 70 g borówek.

Przygotowanie

Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, przygotować zasmażkę. Zalać ProZero i dodać cukier. Pulpę z mango gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Wystudzić i zalać chłodną masą wypieczoną tartę. Ułożyć owoce i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Ciasto kruche

  • 100 g masła extra 82% tł.,
  • 50 g cukru brązowego ,,Castor”,
  • 180 g mąki n/białkowa PKU,
  • 20 g wody.

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wrzucić do miski masło i cukier brązowy, mieszać rękami, aż połączą się wszystkie składniki. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać 1 łyżkę zimnej wody i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć foremkę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić na 10 minut do zamrażarki. Następnie wypiec w rozgrzanym piekarniku 20 minut i wystudzić. Na koniec ozdobić owocami.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 2 632,10 219,34
Białko (g) 4,41 0,37
Fenyloalanina (mg) 195,04 16,25

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.