Afrykańskie pączki świderki z konfiturą malinową
- Data publikacji: 19.02.2020
- 10 min
4 sztuki po 100 gram - można w razie potrzeby zrobić mniejsze po 50 gram
Składniki
- 6 g drożdży instant,
- 7 g babki płesznik,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 200 ml ciepłej wody,
- 240 g mąka PKU,
- 40 g cukru.
Sposób przygotowania
- Rozgrzać frytownicę.
- Do pojemnika wsypać drożdże, babkę płesznik, wodę i esencję waniliową, wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Dodać miksturę drożdży do mąki PKU, dodać cukier i wyrobić ciasto.
- Odstawić na 10 minut.
- Podzielić ciasto na 8 części.
- Uformować wałek i zawinąć w warkocz.
- Odstawić na 10 minut.
- Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć 3 minut z każdej strony.
- Wyciągnąć i odłożyć na ręcznik papierowy.
Składniki na konfiturę malinową
- 250 g malin,
- 100 g cukru,
- skórka z pomarańczy.
Sposób przygotowania
Zagotować zmiksować i przetrzeć przez sito.
Wartość energetyczna
CAŁOŚĆ | W PORCJI | |
ENERGIA (kcal) | 1592,01 | 198,94 |
BIAŁKO (g) | 4,96 | 40,81 |
PHE (mg) | 194,6 | 24,325 |
Smacznego!