Afrykańskie pączki świderki z konfiturą malinową 

paczki afrykańskie
  • Data publikacji: 19.02.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

4 sztuki po 100 gram - można w razie potrzeby zrobić mniejsze po 50 gram

Składniki

  • 6 g drożdży instant,
  • 7 g babki płesznik,  
  • 1 łyżeczka  esencji waniliowej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 240 g mąka PKU,
  • 40 g cukru.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać frytownicę. 
  2. Do pojemnika wsypać drożdże, babkę płesznik, wodę i esencję waniliową, wymieszać i odstawić na 5 minut.
  3. Dodać miksturę drożdży do mąki PKU, dodać cukier i wyrobić ciasto.
  4. Odstawić na 10 minut.
  5. Podzielić ciasto na 8 części. 
  6. Uformować wałek i zawinąć w warkocz. 
  7. Odstawić na 10 minut. 
  8. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć 3 minut z każdej strony.
  9. Wyciągnąć i odłożyć na ręcznik papierowy. 

Składniki na konfiturę malinową

  • 250 g malin,
  • 100 g cukru,
  • skórka z pomarańczy. 

Sposób przygotowania

Zagotować zmiksować i przetrzeć przez sito.

Wartość energetyczna

  CAŁOŚĆ W PORCJI
ENERGIA (kcal) 1592,01 198,94
BIAŁKO (g) 4,96 40,81
PHE (mg) 194,6 24,325

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.