Jadłospis PKU dzień 1

dieta pku przepisy
  • Data publikacji: 05.05.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

ŚNIADANIE

Smoothie bowl

Składniki na 3 porcje

  • 40 g jarmuż,
  • 70 g ogórek,
  • 5 g świeżego imbiru,
  • 260 g gruszki,
  • 120 g pomarańczy,
  • 260 g grejpfrut,
  • woda - wg uznania.

Dodatki - ulubione świeże owoce

  • 20 g borówka,
  • 50 g truskawka,
  • 2 listki świeżej mięty.

Wykonanie

Wszystkie składniki na smoothie wydrążyć z pestek, odciąć twarde części. Wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą, gładką masę – dodać opcjonalnie wodę, aby poprawić konsystencję. Gotowe smoothie przelać do szklanki, a na wierzch ułożyć pokrojone ulubione owoce i listki świeżej mięty. 

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 341,50 113,83
Białko (g) 6,70 2,23
Fenyloalanina (mg) 313,45 104,48

 

OBIAD

Faszerowane awokado

Składniki na 5 porcji 

  • 280 g awokado,
  • 230 g batatów,
  • 120 g czerwona papryka,
  • 90 g laski selera naciowego,
  • 20 g oleju do smażenia,
  • 0,5 g mielonej czerwonej papryki,
  • 0,5 g mielonej ostrej papryki,
  • 0,5 g mielonego  kuminu,
  • 0,5 g mielonej kolendry,
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 125 g wody,
  • 5 g kolendry świeżej,
  • sól i pieprz – wg uznania,
  • 1 g soku z limonki.

Wykonanie 

Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Obrać batata i pokroić w kostkę razem z papryką, posiekać seler. W garnku rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć warzywa z dodatkiem przypraw. Następnie wrzucić pomidory, wodę i sól – gotować, aż zmiękną bataty. Posiekać łodyżki kolendry i pod koniec gotowania dodać je do garnka. Po chwili zdjąć całość z ognia. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z limonki i lekko posypać solą. W miejsce po pestce nałożyć gotowe warzywa i wstawić do piekarnika na 7 – 11 minut. Podawać na ciepło.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 1 047,17 209,43
Białko (g) 14,50 2,90
Fenyloalanina (mg) 645,18 129,03

 

KOLACJA

Bruschetta

Składniki na 3 porcje

  • 200 g bagietki niskobiałkowej ,,Mini Baguette – Mevalia” ,
  • 510 g pomidorów,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • 5 g czosnku,
  • pieprz czarny mielony, sól morska - wg uznania,
  • 1 g świeżej bazylii.

Wykonanie 

Bagietkę pokroić na kilka kromek i każdą z nich skropić odrobiną oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec, aż zrobią się złociste. Pomidory sparzyć i usunąć skórkę, następnie pokroić w kosteczkę. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią i oliwą. Doprawić do smaku. Nakładać na ciepłe grzanki. Dekorować listkami świeżej kolendry. 

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 774,00 258,00
Białko (g) 6,31 2,10
Fenyloalanina (mg) 162,80 54,26

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.