Jadłospis PKU dzień 1
- Data publikacji: 05.05.2022
- 10 min
ŚNIADANIE
Smoothie bowl
Składniki na 3 porcje
- 40 g jarmuż,
- 70 g ogórek,
- 5 g świeżego imbiru,
- 260 g gruszki,
- 120 g pomarańczy,
- 260 g grejpfrut,
- woda - wg uznania.
Dodatki - ulubione świeże owoce
- 20 g borówka,
- 50 g truskawka,
- 2 listki świeżej mięty.
Wykonanie
Wszystkie składniki na smoothie wydrążyć z pestek, odciąć twarde części. Wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą, gładką masę – dodać opcjonalnie wodę, aby poprawić konsystencję. Gotowe smoothie przelać do szklanki, a na wierzch ułożyć pokrojone ulubione owoce i listki świeżej mięty.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 341,50 | 113,83 |
Białko (g) | 6,70 | 2,23 |
Fenyloalanina (mg) | 313,45 | 104,48 |
OBIAD
Faszerowane awokado
Składniki na 5 porcji
- 280 g awokado,
- 230 g batatów,
- 120 g czerwona papryka,
- 90 g laski selera naciowego,
- 20 g oleju do smażenia,
- 0,5 g mielonej czerwonej papryki,
- 0,5 g mielonej ostrej papryki,
- 0,5 g mielonego kuminu,
- 0,5 g mielonej kolendry,
- 200 g pomidorów z puszki
- 125 g wody,
- 5 g kolendry świeżej,
- sól i pieprz – wg uznania,
- 1 g soku z limonki.
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Obrać batata i pokroić w kostkę razem z papryką, posiekać seler. W garnku rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć warzywa z dodatkiem przypraw. Następnie wrzucić pomidory, wodę i sól – gotować, aż zmiękną bataty. Posiekać łodyżki kolendry i pod koniec gotowania dodać je do garnka. Po chwili zdjąć całość z ognia. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z limonki i lekko posypać solą. W miejsce po pestce nałożyć gotowe warzywa i wstawić do piekarnika na 7 – 11 minut. Podawać na ciepło.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 1 047,17 | 209,43 |
Białko (g) | 14,50 | 2,90 |
Fenyloalanina (mg) | 645,18 | 129,03 |
KOLACJA
Bruschetta
Składniki na 3 porcje
- 200 g bagietki niskobiałkowej ,,Mini Baguette – Mevalia” ,
- 510 g pomidorów,
- 10 g oliwy z oliwek,
- 5 g czosnku,
- pieprz czarny mielony, sól morska - wg uznania,
- 1 g świeżej bazylii.
Wykonanie
Bagietkę pokroić na kilka kromek i każdą z nich skropić odrobiną oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec, aż zrobią się złociste. Pomidory sparzyć i usunąć skórkę, następnie pokroić w kosteczkę. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią i oliwą. Doprawić do smaku. Nakładać na ciepłe grzanki. Dekorować listkami świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 774,00 | 258,00 |
Białko (g) | 6,31 | 2,10 |
Fenyloalanina (mg) | 162,80 | 54,26 |
Smacznego!