Kremowa zupa z selera z dodatkiem czosnkowych grzanek PKU

przepis na krem z selera
  • Data publikacji: 03.11.2022
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na zupę

  •  1 duży seler (800 – 900 g),
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 por, tylko biała część,
  • 1 jabłko,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka mleka PROZERO,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i czarny pieprz,
  • olej roślinny.

Składniki na czosnkowe grzanki

  • 4 kromki czerstwego pieczywa PKU, pokrojone w drobną kostkę,
  • ząbek czosnku,
  • mała szczypta tymianku i majeranku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól.

Przygotowanie zupy

W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pora pokrojonego w talarki i duś na małym ogniu do czasu, aż będzie miękki i słodki (ok. 5-8 min).

Jabłko, ziemniaka oraz selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj warzywa do pora, dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie (ok. 20-30 min).

Ugotowane w bulionie warzywa zmiksuj na gładki krem, dodaj szklankę mleka i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ponownie zmiksuj.

Zupę podawaj z pysznymi grzankami.

Przygotowanie grzanek

Posiekaj drobno czosnek, wymieszaj z olejem, szczyptą soli i ziołami. Tak przygotowanym olejem polej grzanki i dokładnie wymieszaj, żeby były równo pokryte pachnącą mieszanką. Następnie połóż je na suchą patelnię i chwilę praż do czasu, aż zaczną się złocić i intensywnie pachnieć.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.