Sałatka z brokułami i pieczonym czosnkiem
- Data publikacji: 27.08.2020
- 10 min
Składniki
- cała główka czosnku,
- 14 różyczek brokuła,
- oliwa z oliwek (1 łyżka),
- sól gruboziarnista,
- świeżo mielony pieprz,
- 3 garście jarmużu,
- cytryna.
Sposób przygotowania
Brokuły ugotuj przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie w blaszce do pieczenia ułóż je wraz z czosnkiem, przypraw i polej oliwą. Skrop cytryną. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Wyjmij i podawaj na lekko zblanszownym jarmużu.
Wartość odżywcze
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Czosnek |
|
|
|
|
| Brokuł |
|
|||
| Oliwa z oliwek |
|
|||
| sól gruboziarnista |
|
|||
| pieprz |
|
|||
| jarmuż |
|
|||
| cytryna |
|
|||
| SUMA |
|
|||
Pycha!