Burrito z warzywami

buritto z warzywami na obiad
  • Data publikacji: 01.09.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na ciasto

  • 280g mąki Glutenex,
  • 1 łyżeczka babki płesznik,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 ml wody.

Sposób przygotowania

Do ciepłej wody dodać babkę płesznik i proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać wodę wymieszaną z babką płesznik. Połączyć wszystko i zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery części i rozwałkować placki. Rozgrzać patelnię teflonową. Każdą część ciasta smażyć oddzielnie na suchej patelni, aż w środku placka pojawią się pęcherzyki powietrza. Zdjąć i wystudzić.

Składniki na farsz

  • 25 g cebuli czerwonej,
  • 4 g czosnku,
  • 50 g awokado,
  • 25 g pora,
  • 80 g cukinii,
  • 50 g papryki czerwonej,
  • 40 ml oleju,
  • 3 g soli,
  • 3 g pieprzu ziołowego,
  • 2 g pieprzu,
  • 2 g imbiru mielonego suszonego,
  • 2 g kolendry mielonej,
  • 40 g cebuli perłowej z zalewy (0,8 g białka na 100 g).

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać drobno, awokado pokroić w kostkę. Por, cukinię i paprykę pokroić w paski. Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dodać por i paprykę, smażyć przez około 4 minuty. Dodać awokado i cukinię, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać przyprawy, cebulę perłową, wymieszać. Przełożyć do miski i wystudzić.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.