Gołąbki PKU z sosem pomidorowym
- Data publikacji: 12.02.2021
- 10 min
Gołąbki PKU 1 porcja
- biała kapusta 100 g (2 duże liście),
- ryż PKU 80 g,
- jackfruit 80 g,
- cebula 30 g,
- czosnek 5 g,
- sól,
- pieprz,
- bulion warzywny 400 ml.
Liście białej kapusty gotujemy przez 10 minut. Ryż PKU gotujemy według zaleceń producenta. Jackfruita pozbywamy pestek i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do jackfruita. Dodajemy ryż i mieszamy masę. Doprawiamy do smaku. Zawijamy farsz po 100 g do każdego liścia kapusty. Zawinięte gołąbki gotować w żaroodpornym naczyniu z bulionem warzywnym 40 minut.
Sos pomidorowy
- pomidory w puszce 1 puszka,
- cebula 1 szt,
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
- bulion warzywny 0,5 l,
- bazylia suszona 1 łyżeczka,
- oregano suszone 1 łyżeczka,
- czosnek ząbki,
- cukier do smaku,
- sól,
- pieprz,
- olej 3 łyżki.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy wszystko i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wrzucamy pomidory z puszki i podlewamy bulionem, dodajemy suszone przyprawy i gotujemy sos, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Biała kapusta |
|
|
|
|
Ryż PKU |
|
|||
Jackfruit |
|
|||
Cebula |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Bulion warzywny |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* |
|
|||
Pomidory z puszki |
|
|||
Cebula |
|
|||
Koncentrat pomidorowy |
|
|||
Bulion warzywny |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Cukier |
|
|||
Olej |
|
|||
sól* |
|
|||
pieprz* |
|
|||
Oregano suszone (1 łyżeczka)** | ||||
SUMA |
|