Gołąbki PKU z sosem pomidorowym

gołąbki pku na obiad
  • Data publikacji: 12.02.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Gołąbki PKU 1 porcja

  • biała kapusta 100 g (2 duże liście),
  • ryż PKU 80 g,
  • jackfruit 80 g,
  • cebula 30 g,
  • czosnek 5 g,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion warzywny 400 ml.

Liście białej kapusty gotujemy przez 10 minut. Ryż PKU gotujemy według zaleceń producenta. Jackfruita pozbywamy pestek i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do jackfruita. Dodajemy ryż i mieszamy masę. Doprawiamy do smaku. Zawijamy farsz po 100 g do każdego liścia kapusty. Zawinięte gołąbki gotować w żaroodpornym naczyniu z bulionem warzywnym 40 minut.

Sos pomidorowy

  • pomidory w puszce 1 puszka,
  • cebula 1 szt,
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
  • bulion warzywny  0,5 l,
  • bazylia suszona 1 łyżeczka,
  • oregano suszone 1 łyżeczka,
  • czosnek ząbki,
  • cukier do smaku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej 3 łyżki.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy wszystko i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wrzucamy pomidory z puszki i podlewamy bulionem, dodajemy suszone przyprawy i gotujemy sos, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcze

*do smaku **brak wartości odżywczej
Gołąbki PKU z sosem pomidorowym
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Biała kapusta
100
51,5
0,9
32
Ryż PKU
80
Jackfruit
80
Cebula
30
Czosnek
5
Bulion warzywny
400
Sól*
 
Pieprz*
 
Sos
Pomidory z puszki
400
Cebula
100
Koncentrat pomidorowy
50
Bulion warzywny
500
Czosnek
5
Cukier
3
Olej
30
sól*
 
pieprz*
 
Oregano suszone (1 łyżeczka)**  
SUMA
1783

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.