Gulasz węgierski

Przepis na gulasz węgierski
  • Data publikacji: 25.11.2022
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na pastę gulaszową

  • 2 cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka nasion kminku,
  • szczypta soli i cukru,
  • 2/3 szklanki wody.

Składniki na gulasz

  • 2 marchewki / 500 g
  • 1/3 selera / 250 g
  • 1 pietruszka / 150 g
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego (opcjonalnie)
  • 1 – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól

Przygotowanie

1. Cebulę pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę na średnim ogniu przez 3 minuty. Gdy delikatnie się zeszkli, dodaj przyprawy i smaż na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po czym wlej wodę, patelnię przykryj pokrywką i duś wszystko przez 10 minut.

2. Obierz marchewki, seler i pietruszki, następnie pokrój w grubą kostkę, a pieczarki na ćwiartki lub połówki.

3. Zblenduj ugotowaną cebulę, tak by uzyskać pastę.

4. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa korzeniowe. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu – tak, aby warzywa się zarumieniły i były złote.

5. Kiedy warzywa będą już złote i lekko miękkie dodaj pieczarki, wymieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 4 – 5 minut (mieszając jak najrzadziej).

6. Do miękkich już warzyw dodaj pastę, czerwone wino (opcjonalnie) oraz bulion. Przykryj i gotuj przez 10 minut, a na koniec dopraw solą.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.