Krem z buraka
- Data publikacji: 24.09.2020
- 5 min
Składniki
- 2 marchewki,
- 5 średniej wielkości buraków,
- 1 pietruszka,
- 3 ziemniaki,
- liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki cukru,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1 łyżka octu winnego 6%,
- świeży szczypiorek.
Sposób przygotowania
Do bulionu dodajemy wszystkie, pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, dodajemy przyprawy do smaku oraz ocet. Wyławiamy liść i ziele, a następnie miksujemy zupę na gładki krem.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Marchew |
|
|
|
|
| Burak |
|
|||
| Pietruszka |
|
|||
| Ziemniaki |
|
|||
| Liść laurowy |
|
|||
| ziele angielskie, 2 ziarenka |
|
|||
| sól* |
|
|||
| pieprz* |
|
|||
| Cukier |
|
|||
| bulion warzywny |
|
|||
| ocet winny 6% |
|
|||
| szczypiorek |
|
|||
| Suma |
|
|||