Sałatka ziemniaczana z jabłkiem

sałatka ziemniaczana z jajkami
  • Data publikacji: 10.01.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki na 4 - 6 porcji

  • 500 g ziemniaków, najlepiej małych;
  • 1 kwaśne jabłko;
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny;
  • ½ cebuli;
  • mały pęczek szczypiorku.

Sos

  • 2 łyżki syropu klonowego;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1 łyżka octu;
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie

W garnku zagotować wodę z czubatą łyżeczką soli. Ziemniaki wyszorować – nie obierać i nie kroić. Następnie włożyć do wrzątku i w zależności od wielkości gotować przez około 15 – 25 minut czyli do momentu, kiedy będą al dente.

  1. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć na dużą tacę albo deskę do krojenia, delikatnie pokroić na ćwiartki i pozostawić do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie jabłko pokroić w kostkę i skropić octem lub cytryną. Szczypior posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kiedy ziemniaki będą wystudzone przełożyć je do dużej miski, dodać jabłko, cebulkę, szczypior oraz sos i wszystko delikatnie wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Wartość odżywcza

*do smaku
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Ziemniaki
500
92
1,4
65,2
Jabłko
180
Ocet
10
Cebula
50
Szczypiorek
20
SOS
Syrop klonowy
20
Ocet
10
Oliwa
20
Sól*
 
Pieprz*
 
Suma
810

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.