Sałatka ziemniaczana z jabłkiem
- Data publikacji: 10.01.2019
- 10 min
Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na 4 - 6 porcji
- 500 g ziemniaków, najlepiej małych;
- 1 kwaśne jabłko;
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny;
- ½ cebuli;
- mały pęczek szczypiorku.
Sos
- 2 łyżki syropu klonowego;
- 2 łyżki oliwy;
- 1 łyżka octu;
- sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę z czubatą łyżeczką soli. Ziemniaki wyszorować – nie obierać i nie kroić. Następnie włożyć do wrzątku i w zależności od wielkości gotować przez około 15 – 25 minut czyli do momentu, kiedy będą al dente.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć na dużą tacę albo deskę do krojenia, delikatnie pokroić na ćwiartki i pozostawić do wystygnięcia.
- W międzyczasie jabłko pokroić w kostkę i skropić octem lub cytryną. Szczypior posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kiedy ziemniaki będą wystudzone przełożyć je do dużej miski, dodać jabłko, cebulkę, szczypior oraz sos i wszystko delikatnie wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Ziemniaki |
|
|
|
|
| Jabłko |
|
|||
| Ocet |
|
|||
| Cebula |
|
|||
| Szczypiorek |
|
|||
| SOS | ||||
| Syrop klonowy |
|
|||
| Ocet |
|
|||
| Oliwa |
|
|||
| Sól* |
|
|||
| Pieprz* |
|
|||
| Suma |
|
|||
Smacznego!