Marmolada dyniowo - pomarańczowa
- Data publikacji: 07.10.2021
- 10 min
Składniki
- 1 kg dyni,
- 2 pomarańcze,
- sok z 3 cytryn,
- 40g korzenia imbiru,
- 700 ml wody,
- 700 g cukru (można mniej jeśli wolicie mniej słodkie),
- laska cynamonu lub 1/3 zmielonego,
- 4-5 goździków.
Sposób przygotowania
Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka. Pomarańcze dokładnie wyczyścić i umyć, pokroić na kawałeczki. Dodać do dyni razem z wyciśniętym sokiem z cytryn. Dodać obrany i starty imbir. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Wrzucić cynamon i goździki. Na małym ogniu gotować bez przykrywania około godzinę, czasem wymieszać.