Marmolada dyniowo - pomarańczowa

marmolada
  • Data publikacji: 07.10.2021
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 kg dyni,
  • 2 pomarańcze,
  • sok z 3 cytryn,
  • 40g korzenia imbiru,
  • 700 ml wody,
  • 700 g cukru (można mniej jeśli wolicie mniej słodkie),
  • laska cynamonu lub 1/3 zmielonego,
  • 4-5 goździków.

Sposób przygotowania

Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka. Pomarańcze dokładnie wyczyścić i umyć, pokroić na kawałeczki. Dodać do dyni razem z wyciśniętym sokiem z cytryn. Dodać obrany i starty imbir. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Wrzucić cynamon i goździki. Na małym ogniu gotować bez przykrywania około godzinę, czasem wymieszać.

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.