Panna cotta

panna cotta jak zrobić
  • Data publikacji: 05.06.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki (na 5 porcji)

  • 400 g proZero,
  • 50 g masła extra 82% tłuszczu,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 25 g skrobia kukurydziana,
  • 1 laska wanilii.

Sposób przygotowania

Wlej proZero do małego rondla. Dodaj masło, cukier i skrobię kukurydzianą. Jeśli używasz wanilii, przekrój ją na pół wzdłuż i usuń małe nasiona od wewnątrz ostrym nożem. Umieść nasiona i pokrojoną wanilię w małym rondlu. Jeśli zamiast tego używasz esencji waniliowej, dodaj ją do garnka. Umieść garnek na łagodnym ogniu i dobrze wymieszaj. Mieszaj, aż mieszanina zacznie się gotować i zgęstnieje. Wyjmij wycięty waniliowy pojemnik. Wlej mieszaninę panna cotta do wysokiego pojemnika lub dzbanka i użyj elektrycznego ręcznego blendera, aby miksować przez 30-40 sekund. Natychmiast wlej mieszaninę do naczyń. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki, zostaw na 3-4 godziny. Gotowe danie udekoruj listami świeżej mięty, owocami świeżymi lub sosem owocowym.

Wartość odżywcza

 
Panna cotta
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
ProZero
400
176,9
0,1
3,6
Masło extra 82%
50
Drobny cukier
50
skrobia kukurydziana
25
Laska wanilli
3
Suma
528

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.