Pasta z marchewki i bakłażana

Przepis na pastę z marchewki i bakłażana
  • Data publikacji: 19.01.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 bakłażan,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta tymianku.

Sposób przygotowania

Marchewki obrać i pokroić w talarki. Skropić olejem i dodać czosnek pokrojony w plasterki. Wszystko zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Paprykę posmarować olejem, bakłażana i cebulę pokroić w plastry. Ułożyć na blasze do pieczenia i skropić olejem. Dołożyć warzywa do piekącej się marchewki na 20 minut. Paprykę piec do momentu, aż skórka popęka. Upieczone warzywa odstawić do przestygnięcia, a potem obrać paprykę ze skórki i usunąć nasiona. Wszystkie warzywa zblendować i dodać przyprawy.

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.