Placki ziemniaczane
- Data publikacji: 23.07.2020
- 10 min
Składniki na 11 sztuk
- 500 g ziemniaków,
- 12 g skrobi ziemniaczanej,
- 50 g cebuli,
- 5 g zamiennika jaja n/białkowy PKU ,,Bezgluten” + 8 g wody,
- 30 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- sól, pieprz czarny mielony.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce.Jeśli w startych ziemniakach będzie dużo wody, należy jej część odsączyć. Pokroić cebulę na drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Do masy dodać zamiennik jaja n/białkowy PKU, skrobię, przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor. Podawać z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym lub ulubioną sałatką jarzynową.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Ziemniaki |
|
|
|
|
| Skrobia ziemniaczana |
|
|||
| Cebula |
|
|||
| Zamiennik jajka |
|
|||
| Woda |
|
|||
| Olej rzepakowy |
|
|||
| Sól* |
|
|||
| Pieprz* |
|
|||
| Suma |
|
|||