Ratatouille
- Data publikacji: 28.04.2020
- 5 min
Składniki
- papryka czerwona – 1 sztuka,
- papryka zielona – 1 sztuka,
- mała cukinia,
- mały bakłażan,
- średniej wielkości cebula,
- ząbek czosnku,
- puszka pomidorów bez skórki,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta tymianku,
- szczypta rozmarynu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa pokrój na około 2-3 centymetrowe kawałki. Przysmaż na patelni oliwę z papryką, następnie dodawaj kolejne warzywa. Przełóż do wysokiego garnka. Na osobnej patelni podsmaż czosnek. Dodaj pomidory z puszki i smaż około 4 minuty. Przełóż masę do warzyw. Dodaj pół szklanki wody i przypraw do smaku.
Duś kilkanaście minut.
Wartość odżywcza
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
| Papryka czerwona |
|
|
|
|
| Papryka zielona |
|
|||
| Cukinia |
|
|||
| Bakłażan |
|
|||
| Cebula |
|
|||
| Czosnek |
|
|||
| Pomidory z puszki |
|
|||
| Oliwa z oliwek |
|
|||
| Tymianek (przyprawa, szczypta)** |
|
|||
| Rozmaryn (przyprawa, szczypta)** |
|
|||
| Sól* |
|
|||
| Pieprz* |
|
|||
| Woda |
|
|||
| Suma |
|
|||
Smacznego!