Ratatouille
 
          - Data publikacji: 28.04.2020
- 5 min
Składniki
- papryka czerwona – 1 sztuka,
- papryka zielona – 1 sztuka,
- mała cukinia,
- mały bakłażan,
- średniej wielkości cebula,
- ząbek czosnku,
- puszka pomidorów bez skórki,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta tymianku,
- szczypta rozmarynu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa pokrój na około 2-3 centymetrowe kawałki. Przysmaż na patelni oliwę z papryką, następnie dodawaj kolejne warzywa. Przełóż do wysokiego garnka. Na osobnej patelni podsmaż czosnek. Dodaj pomidory z puszki i smaż około 4 minuty. Przełóż masę do warzyw. Dodaj pół szklanki wody i przypraw do smaku.
Duś kilkanaście minut.
Wartość odżywcza
|  | ||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g | 
|---|---|---|---|---|
| Papryka czerwona |  |  |  |  | 
| Papryka zielona |  | |||
| Cukinia |  | |||
| Bakłażan |  | |||
| Cebula |  | |||
| Czosnek |  | |||
| Pomidory z puszki |  | |||
| Oliwa z oliwek |  | |||
| Tymianek (przyprawa, szczypta)** |  | |||
| Rozmaryn (przyprawa, szczypta)** |  | |||
| Sól* |  | |||
| Pieprz* |  | |||
| Woda |  | |||
| Suma |  | |||
Smacznego!
 
                 
     
               
     
    